Werken in een Bouwteam vraagt vanaf de start het gezamenlijk bouwen aan het team maar ook het kunnen omgaan met de invloed van de eigen achterban. Bouwteams staan in de picture. Recent is de Modelovereenkomst Bouwteams DG uitgekomen en het congres over Bouwteams van Duurzaam Gebouwd trekt maar liefst meer dan 400 bezoekers. Waterschappen, Gemeenten en andere publieke opdrachtgevers kiezen voor het concept van Bouwteams.
Waarom een Bouwteam?
Opdrachtgevers kiezen niet voor niets voor een Bouwteam opzet. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van het inbrengen van uitvoeringskennis, gezamenlijke risicobeheersing, verlaging van potentiele faal-, en communicatiekosten en het behoud van invloed op het ontwerp. Daarnaast lijkt het ook “in de mode”. Maar wat vraagt het eigenlijk een Bouwteam? Of zoals een opdrachtgever in een planfase opmerkte: “kan die aannemer dat wel?” Waarop zijn collega opmerkte: “en wij? Kunnen wij als team dit?” Wat vraagt het, werken in een Bouwteam?
Bouwteam vraagt om bewust zijn van eigen teamgedrag
Een Bouwteam is een samenwerkingsverband waarin de deelnemers met behoud van eigen verantwoordelijkheid samenwerken aan de voorbereiding van het project. We werken samen vanuit gelijkwaardigheid. Dat vraagt om inzicht en respect voor elkaars belangen. Zoeken naar gezamenlijkheid. Naast elkaar staan en samen beslissingen nemen vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat is wennen. Want daarmee is de traditionele rolverdeling verdwenen. Zo is minder van belang en zichtbaar wie van de teamleden voor de opdrachtgever werkt en wie voor de opdrachtnemer. We maken samen het project.
Werken in een Bouwteam vraagt vanaf de start aandacht voor teamontwikkeling. Dat betekent dat je verwacht dat teamleden in staat zijn om te reflecteren op hun eigen handelen. Daar de tijd voor nemen. Feedback kunnen geven maar ook willen ontvangen. Kan ik dat? Wil ik dat? Sta ik open voor ieders inbreng en ben ik bereid een stap terug te doen? Mij aan te passen? Met als doel het beste resultaat voor het project?
Het Bouwteam staat nooit los van je eigen organisatie
En als ik dat kan, kan mijn organisatie dat ook? Ben je lekker aan het werk in je Bouwteam schiet je eigen moederorganisatie in zijn traditionele rol. Gaan ze zich opeens met belangrijke keuzes in jouw project bemoeien. Of er spelen andere belangen. Blijkt “best for project” niet het beste voor jouw organisatie te zijn…. En zo legt de achterban een grote druk op het Bouwteam. Ben je dan nog geschikt? Durf je nee te zeggen tegen je eigen organisatie, uit te leggen wat er speelt in het Bouwteam, waarom jullie bepaalde keuzes maken? Jullie als team elkaar zo goed weten te vinden. Of misschien moet je je bouwteamleden meer meenemen in de belangen van jouw achterban? Durf je open en eerlijk het gesprek te voeren? Werken in een Bouwteam vraagt ook lef. Ben jij geschikt?
Meer weten? Woensdag 28 oktober is er de workshop Houding en gedrag in Bouwteams. (Gratis) inschrijven kan nog: gamechangerscongres.nl